Jag har under hela mitt liv varit intresserad av hur kropp och själ hör ihop, hur vi mår fysiskt i kroppen utifrån vad som pågår inom oss. När jag var ung talade man om psykosomatiska sjukdomar om allt man inte kunde hitta orsak till som t ex ryggproblem, utmattning, värk av olika slag och depression. Redan då stod det klart för mig att läkarna inte hade tillräckligt med utbildning och förståelse för att ta hand om alla oss som led av upplevelser och minnen ifrån tidigare händelser i t ex barndomen. Inte heller de terapeuter jag varit klient hos under min ungdom kunde eller ville titta på sambanden mellan de fysiska problemen jag hade och de känslomässiga sår jag bar på. Mitt intresse för dessa frågor fortsatte under mina första 25 år i yrkeslivet då jag arbetade med barn. Jag såg allt mer hur relationer och hemsituationen kunde speglas i hur barnen mådde och betedde sig.

Livets oväntade vändningar

När boken Resan (av Brandon Bays) och utbildningen kom till Sverige i början av 2000-talet bestämde jag mig snabbt för att byta bana och gå hela utbildningen. I boken beskrevs en metod där hela människan fick plats och jag kände att ”äntligen” hade jag hittat det jag sökte, en metod där både kropp och själ fick plats i en och samma process. Här fanns även plats för de större frågorna, om vilka vi är, varifrån vi kommer och vart vi är på väg och beslutet att utbilda mig var lätt.

2010 tog mitt liv ytterligare en oväntad vändning när min man plötsligt avled bredvid oss. Allt det jag trott var mitt liv… försvann i ett ögonblick. Mattan drogs bort under våra fötter och jag och mina barn fick börja en lång och mödosam väg för att bygga upp en ny hållbar plattform för oss.

Nuet och framtiden

Nyfikenhet och utveckling är viktiga ledord i mitt liv och jag har lärt mig mycket under de tio år som gått. Idag ser och upplever jag att vi behöver öppna upp vårt samtal om livet,döden & döendet. Det enda vi vet är att vi under livets gång kommer att möta döden på olika vis fram tills vår egen övergång. I vårt samhälle och kultur lever vi som om vi inte känner till det alls, som om döden drabbar oss helt utan anledning och vi reagerar som om det är en överraskning. Jag menar inte att chocken över att drabbas mitt i livet inte är begriplig. Jag menar att vi behöver välkomna samtalet och medvetenheten om döden som en del av vårt liv så att vi tillsammans kan stödja varandra utan rädslor för det vi känner. Känslorna kan vara överväldigande och ta all vår kraft och då behöver vi vara stöttepelare åt varandra.

Jag hade redan innan min man avled mött döden på flera sätt och de erfarenheter jag samlat på mig genom åren i många upplevelser, samtal och reflektioner delar jag nu gärna med mig av. Jag erbjuder samtal och hela Resor till just temat Livet, Döden & Döendet. Jag har även för avsikt att utbilda mig till DödsDoula i England så snart det går att resa igen. Den möjligheten till utbildning har drabbat mig med samma kraft som Resan gjorde. Att kunna ha ett samtal/session där allt får plats, allt det som är i att vara människa.

Jag är förutom Resanterapeut även Livscoach och Intuitiv healer.

Du är varmt välkommen att höra av dig om du vill veta mer om hur jag arbetar med att hjälpa andra att komma tillbaka till livet efter en svår tid.

Ghill